Documents in: Bahasa Indonesia Deutsch Español Français Italiano Japanese Polski Português Russian Chinese Tagalog
International Communist League
Home Spartacist, theoretical and documentary repository of the ICL, incorporating Women & Revolution Workers Vanguard, biweekly organ of the Spartacist League/U.S. Periodicals and directory of the sections of the ICL ICL Declaration of Principles in multiple languages Other literature of the ICL ICL events

Αποκτήστε Συνδρομή στον Μπολσεβίκο, Όργανο της Τροτσκιστικής Ομάδας της Ελλάδας

Αρχείο

Εκτύπωση

Ο Μπολσεβίκος Τεύχος 4

Απρίλιος 2018

Οι Παράφρονες Αμερικανοί Ιμπεριαλιστές Απειλούν με Πυρηνικό Πόλεμο

Κάτω τα Χέρια από τη Βόρεια Κορέα!

18 Απριλίου – Παρακάτω τυπώνουμε μία δήλωση του Πολιτικού Γραφείου της Σπαρτακιστικής Ένωσης/ΗΠΑ της 12ης Αυγούστου 2017, τμήματος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Ένωσης (ΔΚΕ), για την υπεράσπιση της Βόρειας Κορέας ενάντια στις πολεμικές απειλές των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η δήλωση δημοσιεύτηκε με φόντο μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα. Σε αυτά τα πολεμικά παιχνίδια που ονομάζονται «Ulchi-Freedom Guardian» (Φρουρός της Ελευθερίας-Ulchi) συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών και Νοτιοκορεατών στρατιωτών και περιλαμβάνουν σχέδια δολοφονίας της βορειοκορεατικής ηγεσίας σε περίπτωση πολέμου.

Διάφορες εξελίξεις έχουν λάβει χώρα από τότε που οι σύντροφοί μας δημοσίευσαν αυτή την ανακοίνωση. Φέτος τον Μάρτη, η Σταλινική ηγεσία του παραμορφωμένου εργατικού κράτους της Βόρειας Κορέας πρότεινε να γίνει συνάντηση μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία τώρα έχει προταθεί να γίνει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Το καθεστώς του Κιμ εγγυήθηκε ότι θα αποφύγει περαιτέρω δοκιμές τόσο πυρηνικών όπλων όσο και πυραύλων. Η πρόταση της Πιονγιάνγκ για συζητήσεις έγινε έπειτα από μήνες τρελών ξεσπασμάτων από την κυβέρνηση Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης και της απειλής του Τραμπ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη, ότι θα «καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα».

Οι προγραμματισμένες συζητήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη συμφωνία της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μια τέτοια έκβαση θα αποτελούσε δριμεία υπονόμευση της άμυνας του εργατικού κράτους. Επιμένουμε ότι η Βόρεια Κορέα χρειάζεται το πυρηνικό της οπλοστάσιο όπως και πυραυλικά συστήματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στους πολεμοχαρείς Αμερικανούς, Ιάπωνες και ενάντια σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως και από τους λακέδες τους στην Σεούλ.

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές πολεμοκάπηλοι στην κίνησή τους να καταστρέψουν το γραφειοκρατικά παραμορφωμένο εργατικό κράτος της Βόρειας Κορέας οδηγούν τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου. Στις 8 Αυγούστου ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και οργή που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος», προσθέτοντας χτες [11 Αυγούστου] ότι ο στρατός των ΗΠΑ επαγρυπνά «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προσπάθησε να υποβαθμίσει τις απειλές της κυβέρνησης, ο Υπουργός Άμυνας Τζέιμς «Mad Dog» (Τρελό Σκυλί) Μάτις υπερθεμάτισε με τη δήλωσή του ότι η Βόρεια Κορέα διακινδυνεύει «το τέλος του καθεστώτος της και την καταστροφή του λαού της».

Η πολεμική ρητορική των ΗΠΑ δεν αποτελεί κούφια απειλή. Οι ΗΠΑ διατηρούν σχεδόν 25.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας Κορέας, μαζί με άλλους 50.000 στην Ιαπωνία. Λίγο αργότερα αυτό το μήνα, αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις σχεδιάζουν μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις ως άλλη μία πρόκληση κατά της Βόρειας Κορέας. Στις 10 Αυγούστου, οι ΗΠΑ και ιαπωνικά στρατεύματα άρχισαν μία δεκαοκταήμερη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στο νησί Χοκάιντο. Οι Ιάπωνες ιμπεριαλιστές είναι ιστορικά οι κυρίαρχοι αποικιοκράτες της κορεατικής χερσονήσου και από καιρό έχουν επιχειρήσει την αντεπαναστατική καταστροφή της Βόρειας Κορέας. Αφού ο Τραμπ έκανε αυτές τις δηλώσεις περί «φωτιάς και οργής», ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι «Η κυβέρνησή μας αποδέχεται αυτές τις απόψεις». Έξω Όλες οι Αμερικανικές Δυνάμεις από τη Βόρεια Κορέα και την Ιαπωνία! Κάτω ο Ιμπεριαλιστικός Άξονας ΗΠΑ-Ιαπωνίας Εναντίον της Βόρειας Κορέας!

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προβάλλουν την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας ως επικίνδυνη απειλή. Στην ουσία όμως, ο πραγματικός κίνδυνος για τις παγκόσμιες μάζες είναι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ. Οι απειλές των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας γίνονται στην επέτειο της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 και τρεις μέρες αργότερα στο Ναγκασάκι. Όχι μόνο οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε ποτέ ατομικά όπλα, αλλά έφτασε επίσης πολύ κοντά στη χρήση πυρηνικών όπλων στον Πόλεμο της Κορέας του 1950-53 – που τελικά αποτράπηκε κυρίως από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε εκείνο τον πόλεμο, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ επιχείρησαν να συντρίψουν τους εξεγερμένους εργάτες και χωρικούς στη Νότια Κορέα και να ανατρέψουν την κοινωνική επανάσταση στη Βόρεια Κορέα. Σφάγιασαν τρία εκατομμύρια Κορεάτες και σχεδόν ένα εκατομμύριο Κινέζους στρατιώτες, των οποίων η παρέμβαση ήταν ουσιαστικής σημασίας για την αλλαγή της έκβασης του πολέμου κατά των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών. Η χερσόνησος ρημάχτηκε, με τις 18 από τις 22 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας κατεστραμμένες σε μεγάλο ή απόλυτο βαθμό, συμπεριλαμβανόμενης και της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας Πιονγιάνγκ, η οποία ισοπεδώθηκε. Τις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν αρδευτικά φράγματα με τα οποία αρδεύονταν τα τρία τέταρτα της παραγωγής αγαθών στο Βορρά. Ο πόλεμος κατέληξε σε αδιέξοδο. Οι ΗΠΑ όμως αρνήθηκαν να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης ή να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Κορέα και από τότε διατηρούν μαζική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα, ενώ υποβάλλουν τη Βόρεια Κορέα σε δεκαετίες στρατιωτικών πιέσεων και οικονομικών κυρώσεων.

Οι πρόσφατες απειλές της Ουάσιγκτον ήρθαν λίγες μέρες μόνο ύστερα από την ομόφωνη απόφαση, μετά από ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία παρέχεται η έγκριση για τις νέες βάρβαρες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση δύο διηπειρωτικών πυραύλων τον περασμένο μήνα. Οι κυρώσεις, που στηρίζονται εγκληματικά από το κινεζικό Σταλινικό καθεστώς, είναι από μόνες τους μία πράξη πολέμου και στοχεύουν να περικόψουν το ένα τρίτο των εσόδων από τις εξαγωγές της Βόρειας Κορέας και να αναγκάσουν την Πιονγιάνγκ σε υποταγή, αντιστρέφοντας τους συγκρατημένους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα αρκετά από τα τελευταία χρόνια. Κάτω οι Κυρώσεις των ΗΠΑ Εναντίον της Βόρειας Κορέας!

Η πολιτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού απέναντι στη Βόρεια Κορέα, είτε υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων είτε των Δημοκρατικών, είχε σκοπό πάντοτε να περιθάλψει την αντεπανάσταση που θα οδηγήσει στην ανατροπή των κερδών της Κινεζικής Επανάστασης του 1949. Η φιλοπόλεμη στάση του Τραμπ και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του, διαγράφουν στον ορίζοντα την προοπτική του πυρηνικού Αρμαγεδώνα στην Άπω Ανατολή. Όμως και ο Ομπάμα είχε απειλήσει με επίθεση στη Βόρεια Κορέα, και με πυρηνικά όπλα, έχοντας στείλει αρκετές φορές βομβαρδιστικά Β-2 πάνω από τη χερσόνησο. Το σύστημα ΤΗΑΑD (Terminal High Altitude Area Defence/Αντιπυραυλικό Σύστημα) το οποίο εγκατέστησε προκλητικά η κυβέρνηση Τραμπ στη Νότια Κορέα στις αρχές του χρόνου, βρισκόταν σε λειτουργία επί μήνες ήδη από την περίοδο του καθεστώτος Ομπάμα.

Όπως η Κίνα, έτσι και η Βόρεια Κορέα είναι ένα παραμορφωμένο γραφειοκρατικό εργατικό κράτος όπου η εξουσία της καπιταλιστικής τάξης ανατράπηκε. Η εξουσία των καπιταλιστών/γαιοκτημόνων ανατράπηκε στη Βόρεια Κορέα από ένοπλες δυνάμεις που δρούσαν υπό την προστασία του Σοβιετικού Στρατού μετά το ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εγκαθίδρυση προλεταριακών, κολλεκτιβοποιημένων σχέσεων ιδιοκτησίας απελευθέρωσε το βόρειο ήμισυ της χώρας από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Συγχρόνως, και τα δύο εργατικά κράτη της Κίνας και της Βόρειας Κορέας έχουν κυβερνηθεί από την έναρξή τους από εθνικιστικές, γραφειοκρατικές Σταλινικές κάστες που αποκλείουν την εργατική τάξη από την πολιτική εξουσία.

Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για το διεθνές προλεταριάτο, κυρίως στις ΗΠΑ, να υπερασπίσουν τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα εναντίον των αρπακτικών Αμερικανών ηγεμόνων, των Ιαπώνων συμμάχων τους και των Νοτιοκορεατών υποταχτικών τους. Η ανατροπή και η απαλλοτρίωση του καπιταλισμού σε αυτές τις χώρες αποτελούν ιστορικά κέρδη για τη διεθνή εργατική τάξη. Η άνευ όρων στρατιωτική τους υπεράσπιση εναντίον της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και της καπιταλιστικής αντεπανάστασης κατέχει ζωτικό ρόλο στο ζήτημα της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Μία τέτοια υπεράσπιση περιλαμβάνει απαραίτητα αυτές οι χώρες να διαθέτουν πυρηνικά όπλα καθώς και το σύστημα εκτόξευσής τους για να αποτρέψουν την ιμπεριαλιστική επίθεση. Υπάρχουν πολλά ανούσια και αλλόκοτα σχετικά με τη δυναστική, μυθοποιημένη, γραφειοκρατική εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν και των προκατόχων του. Όμως η πρόθεση της Πιονγιάνγκ να εξασφαλίσει πυρηνικά είναι μία ορθολογική, ουσιώδη πολιτική αυτοάμυνας, κυρίως κατά των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν ανοιχτά με ένα πυρηνικό «πρώτο χτύπημα» εναντίον αυτών που αντιλαμβάνονται ως εχθρούς τους. Είναι ευπρόσδεκτο το ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε ένα βαθμό προς την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου πυρηνικού αναχαιτιστικού μέσου. Αν δεν υπήρχε ένα τέτοιο αναχαιτιστικό μέσο, οι ΗΠΑ θα είχαν ήδη βομβαρδίσει τη Βόρεια Κορέα, όπως το έκαναν σε τόσες πολλές χώρες στην Εγγύς Ανατολή και αλλού.

Στον απόηχο των τελευταίων απειλών των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει στα μέσα του Αυγούστου αρκετούς πυραύλους προγραμματισμένους να προσγειωθούν στη θάλασσα γύρω από τη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού ωκεανού. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ είναι αυτός που έβαλε σε κίνδυνο τη νήσο Γκουάμ. Η αεροπορική βάση Άντερσεν ήταν το κλειδί σε αμερικανικές εναέριες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας και σήμερα χρησιμοποιείται από βομβαρδιστικά που πετούν πάνω από την κορεατική χερσόνησο. Το ίδιο το Γκουάμ κατελήφθη από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές πάνω από έναν αιώνα πριν στον ισπανοαμερικανικό πόλεμο και από τότε παραμένει μια αποικιοκρατούμενη περιοχή. Έξω από το Γκουάμ οι Δυνάμεις και οι Βάσεις των ΗΠΑ! Για το Δικαίωμα του Γκουάμ στην Εθνική Αυτοδιάθεση!

Στο άρθρο της σύνταξης στην κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times στις 10 Αυγούστου δημοσιεύτηκε πως το Πεκίνο θα «εμπόδιζε» τις ΗΠΑ να ανατρέψουν το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, ενώ επίσης ανέφερε ότι «η Κίνα θα έμενε ουδέτερη» εάν η Βόρεια Κορέα επιτίθονταν πρώτη κατά των ΗΠΑ. Η πολιτική του Πεκίνου όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα βασίζεται στη μάταιη Σταλινική επιδίωξη της «ειρηνικής συνύπαρξης» με τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό. Ενώ παραμένει η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει επανειλημμένα πιέσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Κατ΄ επανάληψη έχει ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας, ακόμα κι αν δεν τις εφαρμόζει πλήρως. Η συνεργασία του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον κατά της Πιονγιάνγκ βλάπτει την υπεράσπιση του ίδιου του κινεζικού εργατικού κράτους – τον απώτερο στόχο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η καπιταλιστική αντεπανάσταση στη Βόρεια Κορέα θα έφερνε τις αμερικανικές δυνάμεις ακριβώς στα σύνορα της Κίνας, εντείνοντας δραματικά την ιμπεριαλιστική στρατιωτική απειλή.

Κλειδί στην υπεράσπιση των παραμορφωμένων εργατικών κρατών είναι η πάλη για εργατική πολιτική επανάσταση που θα σαρώσει τις εθνικιστικές, κυβερνητικές γραφειοκρατίες. Αυτό αποτελεί μέρος της προοπτικής μας για την επαναστατική επανένωση της Κορέας – μέσω της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Νότια και της πολιτικής επανάστασης στη Βόρεια Κορέα. Η πάλη για την αντικατάσταση των Σταλινικών παραπλανητών ηγετών με κυβερνήσεις που βασίζονται στην εργατική δημοκρατία και τον επαναστατικό διεθνισμό πρέπει να συνδεθεί με την επέκταση της προλεταριακής εξουσίας στα κέντρα του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού – Δυτική Ευρώπη, Ιαπωνία και τον αμερικανικό ιμπεριαλιστικό κολοσσό. Ζωτικό στοιχείο σε αυτή την πάλη είναι η δημιουργία Λενινιστικών-Τροτσκιστικών κομμάτων ως τμημάτων της επανασφυρηλατημένης Τετάρτης Διεθνούς.

Η καπιταλιστική τάξη πραγμάτων στην ιμπεριαλιστική της εποχή έχει ρίξει τον πλανήτη σε συνεχείς πολέμους και κατοχές με στόχο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στον πλανήτη. Και για άλλη μια φορά απειλεί την ανθρωπότητα με πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ως Μαρξιστές, αποβλέπουμε στο πολυεθνικό αμερικανικό προλεταριάτο να καταστρέψει το αμερικανικό ιμπεριαλιστικό κτήνος εκ των έσω. Η ίδια η άρχουσα τάξη που απειλεί με πυρηνικό πόλεμο τη Βόρεια Κορέα είναι η ίδια που διεξάγει πόλεμο στο επίπεδο ζωής των εργαζομένων και των καταπιεζόμενων στις ΗΠΑ. Αυτό που είναι απελπιστικά απαραίτητο είναι η ταξική πάλη κατά των καπιταλιστών εξουσιαστών, τόσο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης στη χώρα τους όσο και για να εμποδίσουν τις φιλοδοξίες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο εξωτερικό. Η Σπαρτακιστική Ένωση και οι σύντροφοί μας στη Διεθνή Κομμουνιστική Ένωση σκοπεύουν να κερδίσουν τα πιο συνειδητοποιημένα στρώματα της εργατικής τάξης στην κατανόηση ότι αυτό που χρειάζεται για να θέσουν τέλος στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την ιμπεριαλιστική σφαγή είναι η ανατροπή της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων στις ΗΠΑ και διεθνώς μέσω της εργατικής επανάστασης. Υπερασπίστε τη Βόρεια Κορέα! Κάτω ο Αμερικανικός Ιμπεριαλισμός!

Ο Μπολσεβίκος Τεύχος 4

Ο Μπολσεβίκος Τεύχος 4

Απρίλιος 2018

·

Ελληνικό Σοβινιστικό Παραλήρημα για τη Μακεδονία

Ο Εθνικισμός Παγίδα για τους Εργάτες
Για τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδία των Βαλκανίων!

·

Οι Παράφρονες Αμερικανοί Ιμπεριαλιστές Απειλούν με Πυρηνικό Πόλεμο

Κάτω τα Χέρια από τη Βόρεια Κορέα!

·

Σοσιαλισμός και Θρησκεία

·

Ζωή Χρυσάλη

1968-2018

·

Γυναίκες και Επανάσταση

Για Νέες Οκτωβριανές Επαναστάσεις!

Η Ρωσική Επανάσταση και η Χειραφέτηση των Γυναικών